De foto- en filmiddag in het Dorpshuis van Pieterburen in november 2017 was een zeer geslaagd evenement. Deze middag werd samen met Rienk Dijkstra (Facebookpagina Pieterburen vrouger) georganiseerd. Een aantal mensen nam foto's mee om te laten digitaliseren.
De foto kijk- en inbrengmiddag in het dorpshuis was een succes. We hebben aanvullingen en reacties op foto's ontvangen. Zo proberen wij onze fotobestanden zo volledig mogelijk te krijgen. Ook boden enkele inwoners (oude) foto's aan om deze vervolgens te laten digitaliseren. Inwoners van Eenrum e.o. , bedankt voor uw medewerking!




Ontstaansgeschiedenis van het landschap van de omgeving van Eenrum. Het verhaal van dit landschap ligt deels verborgen in de kleibodem. Als we een blik op de bodemkaart werpen zien we een collage van bodemtypen: diverse typen zware kleien en zavelige gronden wisselen elkaar af. Maar ook veel dieper, in de zandbodem onder de klei, zit nog geschiedenis. Zo'n bodemkaart roept veel vragen op en er zijn meer gegevens nodig om het landschap te duiden. De digitale hoogtekaart, oude topografische kaarten en archeologische vondsten kunnen hierbij behulpzaam zijn.
Het boek hierover is te bestellen bij Wierdenlandschap - Uitgeverij Noordboek | Sterck & DeVreese | HL Books | Bornmeer
Inkijkexemplaar.
___
Onthulling straatnaam Vlaspad
Enkele inwoners van Eenrum hadden het idee dat het pad langs de Hunse een naam verdiende. De Historische Kring zag hier wel wat in en nam contact op met de gemeente De Marne. De gemeente heeft bij raadsbesluit besloten hieraan mee te werken, gezien de historische waarde van dit pad naar de voormalige vlasfabriek.
Dit pad is een restant van een vroegere verbinding naar de vlasfabriek.
De fabriek stond in de vorige eeuw aan het "Nei Knoal" (de Baaijemertocht) aan de Mensingeweersterweg, gesticht in 1878 door Pieter Broekema en is vervolgens gedeeltelijk gesloopt in 1932 en volledig gesloopt in 1943. Op de locatie staat nu het aanjaagstation van de waterleidingmaatschappij. De voorzitter van de Historische Kring stond sprak de aanwezigen toe. Daarna trok Henk Staal, inwoner van Eenrum, het linnen doek van het bord en kwam de naam Vlaspad tevoorschijn.

Straatnaamgeving pad
Enige tijd geleden is het pad langs de begraafplaats, de verbinding tussen De Akkers en de Hereweg, in Eenrum opgeknapt en voorzien van bestrating.Voor zover ons bekend heeft het pad geen naam. In onze bestuursvergadering is de wens uitgesproken het pad van een naam te voorzien.Hierbij is de naam van een geneesheer uit de 19e eeuw naar voren gekomen,namelijk Dr. Arend Folmer.
Folmer vestigde zich in 1858 als huisarts in Eenrum en liet in 1873 een herenhuis bouwen aan de Hereweg 9, een ontwerp van de architect J.F. Scheepers.
Het herenhuis, genaamd “villa ’t Hoogeland” wordt thans bewoond door fysio/manueeltherapeut Hansems. De tuin liet hij ontwerpen door de bekende tuinarchitect Gerrit Vlaskamp.
Naast zijn beroep als huisarts toonde Folmer veel interesse voor de antropologie en archeologie. In de loop van de tijd hield hij zich steeds meer bezig met het bestuderen van schedels, veelal afkomstig uit afgegraven wierden. Hij publiceerde enkele artikelen in tijdschriften. In 1882 verhuisde Folmer naar Rijswijk waar hij in 1915 overleed.
Gezien de vrijwel vergeten naam van deze huisarts lijkt het ons een goed idee als straatnaamgeving de volgende tekst op het bord te plaatsen;
“Dr. Arend Folmerpad, huisarts te Eenrum 1858 – 1882”.
Al in september 2011 hebben wij de gemeente gevraagd hieraan mee te werken, tot nu toe zonder resultaat
|