Historische Kring Eenrum opgericht 4 oktober 1994

1994-2004
DVD's te koop
Verhalen

Activiteiten van de Historische Kring Eenrum:

Hierbij maken wij u attent op een 2-tal lezingen:

1. Pieterburen Vroeger en Nu en Sporen van Huis ten Dijke.

Rienk Dijkstra laat zondagmiddag 27 november a.s. in het dorpshuis van Pieterburen, 27 november 2022, aanvang 14.00 uur, straatbeelden zien van Broek, ’t Houweel, Wierhuizen en Pieterburen van weleer. Daarnaast wordt de huidige situatie weergegeven. Dit samen geeft een prachtig beeld van hoe het ooit was en hoe het nu is. Na de pauze toont Rienk zijn verzameling van beelden van de in 1903 gesloopte borg Huis ten Dijke, ook wel Dijksterhuis genoemd. Bijzonder is dat onderdelen van deze borg op diverse plaatsen elders terug te vinden zijn. Namens de Historische Kring Eenrum wordt u van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Om 14.00 uur start de voorstelling, donateurs hebben vrij toegang, belangstellenden betalen een kleine bijdrage.

2. "Op reis naar Spitsbergen".

Op dinsdag 29 november 2022 verzorgt Jan de Groot uit Sauwerd een openbare lezing over Spitsbergen. De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne in museumboerderij Welgelegen van Landgoed Verhildersum te Leens. De inloop is vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Donateurs van de Historische Kring Eenrum hebben vrij toegang.

In 2009 en 2011 maakte Jan de Groot reizen naar het hoge noorden: naar Spitsbergen. Hij ontdekte een schitterend eilandenrijk, grotendeels bedekt met gletsjers, maar ook rijk aan menselijke geschiedenis. Sinds de ontdekking van de eilanden door Willem Barentz in 1596 is er op walvissen, ijsberen en walrussen gejaagd, naar delfstoffen gezocht en naar politieke invloed gestreefd.

In de presentatie op 29 november worden de geschiedenis en de schoonheid van dit eilandenrijk belicht aan de hand van vele foto’s en verhalen, waarbij de actuele veranderingen in het klimaat niet worden vergeten.

Jan de Groot woont in Sauwerd, is gepensioneerd en heeft een passie voor de poolstreken. Ongeveer 10 jaar geleden heeft hij als contractstudent een Minor Arctische en Antarctische Studies aan het Arctisch Centrum van de RUG gedaan. De afgelopen jaren heeft hij veel gereisd in de poolgebieden.